Omul Suveran

 

 


 

Principii care stau la baza conceptului de suveranitate, in sens de persoane si colectivitati libere si capabile sa dispuna autosustenabil de soarta si de actele lor


 

Exista o zicala inteleapta care spune ca "Lumea nu poate functiona pana cand tu nu functionezi!". Asta inseamna ca nu exista o masura mai buna a progresului unei societati decat calitatile demonstrabile ale membrilor ei apartinatori. O societate guvernata dupa principii suveraniste poate fi astfel doar gratie celor care inteleg si aplica principiile la nivel individual, pentru ca mai apoi acestea sa poata reverbera de la ei catre planul social.

 

Diferenta dintre o societate guvernata opresiv, prin minciuna, monopol, tiranie, si una capabila sa se autoguverneze, in sensul de a face sa conteze fiecare si toti membrii ei in gestionarea problemelor si resurselor acelei societati, este exact diferenta dintre omul revendicativ si cel compasiv, dintre individul neatent/ nepasator si cel care alege sa sa ramana vigilent si sa ii pese. Insa chiar si a demonstra ca-ti pasa de o fiinta aflata intr-o situatie groaznica fara sa-ti pese de structurile societatii care au facut ca fiinta respectiva sa ajunga in acea situatie, te atesta ca fiind un sentimental, nicidecum o fiinta umana cu adevarat iubitoare si ganditoare.

 

Tocmai de aceea consider ca se merita mentionate si constientizate urmatoarele principii care diferentiaza pe omul vechi de cel nou, sub aspectul accederii acestuia din urma la o conditie si situatie mult mai responsabila si armonioasa decat ceea ce se cunoaste in prezent, cu infinit mai multe posibilitati de realizare personala si sociala..


1. Omul nou, spre deosebire de cel vechi, nu concepe sa faca altei fiinte ceea ce nu i-ar placea sa i se faca lui, termenul generic de "fiinta" vizand de-o potriva un alt om, un animal, un copac, un ecosistem intreg. Inteleg ca poate trebuie sa omori o gaina ca sa mananci, dar fara a-ti demonstra respectul fata de toate formele de viata atunci cand ai ocazia sa o faci, viata iti va reflecta lipsa de respect sub toate formele in care tu o manifesti.

 

2. Nu exista suveranitate personala si sociala pentru indivizii si comunitatile care jura credinta si devotament la organizatii sau persoane. Credinta si devotamentul pot fi doar fata de principiile morale si legale pe care individul si le asuma, nu fata de persoane si structuri. Atunci cand ai devenit un inregimentat in cultul catolic, ortodox, budhist, adventist, comunist, nazist, hermetist, cabalist, ai devenit o persoana controlabila si controlata, un aservit al unui guru, indiferent ca acesta este liderul sectei, preotul satului, presedintele partidului sau fratele de cruce. Toti acesti guru cauta sa racoleze cat mai multi adepti pentru a-i folosi, asemenea unei armate, conform propriilor scopuri si ratiuni, in acest caz relative la organizatia inchisa, ierarhizata si controlata, creata/deservita de ei pentru ei.

 

3. A colectiona bunuri materiale te indeparteaza de conditia de om nou si te afunda in starea de vechi. In noua paradigma a societatii suverane, toata cunoasterea si toata bunastarea sunt disponibile fiecaruia si tuturor membrilor acestui tip de societate, in functie de nevoile spontane si reale pe care fiecare le are de la un moment la altul. Scopul pentru care ajungi sa misti lucrurile din punctul A in punctul B nu mai este supravietuirea, siguranta, imbuibarea, epatarea, ci cresterea nivelului de fericire individuala si sociala bazata pe o intelegere si o gestionare a lucrurilor tot mai rafinata si mai asumata, reflectata in actiuni creative purtatoare de compasiune sociala si planetara.

 

4. Nu poti exista intr-o societate compasiva daca nu manifesti compasiune la randul tau atunci cand conditiile o impun si o cer. A fi nepasator la ceea ce inseamna suferinţă, degradare, abuz, agresiune, manipulare, te califica pentru o nepasare pe masura din partea tuturor acelor forme de organizare sociala din care faci parte si carora vrei sa le pese de tine, in sensul de a nu fi abuzat, mintit, agresat de acestea sau lasat de izbeliste. Mai mult, a fi un lenes care nu concepe sa se deranjeze si sa conteze intr-o lume care ii reclama prezenta si contributia la ceea ce ar putea sa fie si inca nu este, reprezinta o incompatibilitate majora cu cerintele societatii organizate in jurul conceptului benevolent de fiinţă suverană.

 

5. Nu exista in noua societate o conducere care nu da socoteala celor care au decis ca ea sa le fie conducere. Nu exista imunitati de clasa, de casta, de bransa, care sa confere liderilor o lipsa de raspundere pentru faptele lor in raport cu cei care i-au desemnat lideri. Practic orice lider poate inceta oricand sa mai fie lider daca un tribunal de drept natural, sesizabil de catre oricine si toti, se pronunta impotriva sa, intr-o componenţă ce imparte puterea decizionala intre un judecator si o curte cu juri. Atunci cand reaua vointa sta la baza unui mandat defectuos exercitat, liderul debarcat poate fi obligat sa ia calea exilului catre un spatiu destinat strict celor ca el si mult mai potrivit apucaturilor anti-sociale ale acestei categorii de indivizi.

 

 

***


Adresa de e-mail pentru comunicare: fiintasuverana@protonmail.com

 

Grupul de Facebook asociat site-ului: Fiinta Suverana - titularul de drept al persoanei naturale

 

Posibilitate DONATIE in vederea sustinerii eforturilor necesare ca toate aceste informatii si actiuni sa continue existe si sa aiba efect:

 

       1. PayPal (identificator de cont): eduard.irimia@gmail.com

       2. Revolut (identificator de cont): @eduardzj5g

       3. Nr. cont pentru viramente nationale (din conturi romanesti): RO48 BREL 0005 5116 9718 0100

       4. Nr. cont pentru viramente internationale (din conturi straine): LT71 3250 0633 3044 9556 (cod SWIFT: REVOLT21, cod BIC: BARCGB22)

       5. Mandat electronic sau fizic la Posta Romana: de transmis catre Irimia Eduard Cristian, OP 49, Post Restant, sector 3, Bucuresti (cu notificarea mea ulterioara pe adresa de email).

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2017-2024 - Eduard Irimia, www.FiintaSuverana.ro (v.7)
Lucrarile personale pot fi utilizate de oricine, dar nu pot fi reproduse pe alte platforme si asumate de terti.